טיפולים נוספים בקליניקה

בעיות רפואיות

טיפול בורטיגו

טיפול בורטיגו נועד לעזור לאלו שסובלים מתופעה רפואית שתסמיניה היא סחרחורות, בעיות איזון ואובדן שיווי משקל. את הטיפול אנחנו מעניקים באופן מותאם ואישי לכל מטופל בהתאם לצרכים שלו וע"י שימוש בטכניקות משולבות שבעיקרן נמצא הדיקור היבש.

מה זה ורטיגו

לפני שנשוחח על טיפול בורטיגו, תחילה יש צורך שנבין מה זה בדיוק. תרגום המילה: "ורטיגו" הינו תנועה סיבובית ואכן תופעה זו יוצרת אצל הסובלים ממנה תחושת אשליה של תנועה. מטופלים הסובלים מבעיה רפואית זו עשויים להרגיש שהם נעים בסיבוב ומסתחררים גם כאשר בפועל הם או סביבתם אינם נעים כלל. תופעה זו עלולה לתקוף גם במצב שכיבה ללא כל תנועה.
ורטיגו מוגדר בספרות הרפואית כשכיח כאשר באחוזים ניתן לציין כי כ-20%-40% מהאוכלוסייה יחושו התקף ורטיגו במהלך חייהם, לכן הסבירות שחוויתם תחושת "ורטיגו" או שתחוו אותה בעתיד היא ממשית

מתי ניסיתם לאחרונה לעלות על קרוסלה? זו התחושה.

כאשר אנו יורדים מקרוסלה בגן השעשועים לאחר שהסתחררנו במהירות אנו חשים כי העולם חג סביבנו. תחושה דומה חווים הסובלים מתופעת ורטיגו החשים בתנועה סיבובית למרות שבפועל הם והסביבה בהם הם נמצאים – יציבים בהחלט. סחרחורת הורטיגו כפי שניתן להסיק אינה תופעה נעימה ועלולה להיות מלווה בבחילות ובהקאות.
משך התחושה יכול לנוע משניות אחדות ועד לפרקי זמן ארוכים מאוד של מספר ימים רצופים (כן, יש הסובלים מהתקפי סחרחורת של מספר ימים). מהסיבה הזו חשוב לדעת לטפל בבעיה עוד בתחילתה כי הסובלים ממנה לא יודעים לצפות מתי ואם ההתקפים יעברו מעצמם או מתי יחוו התקף ורטיגו.

ממה נוצר ורטיגו

התקפי ורטיגו נובעים מהמערכת הוסטיבולרית: מערכת האחראית על שווי המשקל של גופנו ע"י כך שהיא מספקת מידע על תנועתנו ומיקומנו במרחב למוח. המערכת מורכבת בין היתר מאיבר שיווי המשקל הנמצא באוזן התיכונה והוא בנוי מ-3 תעלות בהם העצב הוסטיבולרי, גרעינים וסטיבולריים המצויין בגזע המוח וקשרים עצביים של מערכת זו.
במידה ונפגע מסיבה כלשהי אחד מהחלקים השונים שממנה המערכת מורכבת ומתקבל במוח מידע כוזב המתפרש שהגוף נמצא בתנועה או בסחרור גם כשבפועל אינו נמצא בתנועה כלל, לכן, כשמדובר בורטיגו טיפול הינו חשוב ביותר.

סיבות אפשריות להיווצרות של ורטיגו

אז לפני שבכלל מתחילים טיפול בורטיגו, את הורטיגו נהוג לאבחן ולקטרג לפי החלק במערכת האוזן שנפגע:

ורטיגו פריפרי הנובע מפגיעה בעצב או באוזן הפנימית, יכול להיווצר מהסיבות הבאות:

  • ורטיגו התקפי תנוחתי שפיר עלול להיווצר כתוצאה מתזוזה של גבישי סידן זעירים המוכרים בשם: קריסטלים. לרוב ההתקפים יהיו קצרים וחדים מאוד אבל יחזרו על עצמם לפרקים.
  • דלקת בעצב הוסטיבולרי – דלקת כתוצאה מזיהום נגיפי בעצב הוסטיבולרי או באיבר הוסטיבולרי. ורטיגו מסוג זה יהיה מלווה גם בירידה ברמת השמיעה.
  • לחץ מוגבר של נוזלי האוזן הפנימית עלול לגרום למחלת מנייר המאופיינת בהתקפים חוזרים של ורטיגו המלווים אף הם בירידה בשמיעה. בנוסף, עלולים ההתקפים להתלוות גם לתחושת אטימות באוזן וכן צפצו

ורטיגו מרכזי הנובע מפגיעה במערכת העצבים המרכזית במוח

פגיעה במערכת העצבים המרכזים במוחון, בקשרים של המוחון או בגזע המוח כתוצאה מגידול, דימום, אירוע מוחי או דלקתיות עלולה לגרום לורטיגו מרכזי. ורטיגו מרכזי עלול להיות מלווה בחולשה והפרעות בדיבור, בתחושה או בבליעה.

סיבות נוספות לורטיגו הינן שימוש בתרופות שונות, בעיות בצוואר, שינוי בריכוז המלחים בדם, שתיית אלכוהול, דלקת בסינוסים, מיגרנות, רמה נמוכה של המוגלובין ואף מצב נפשי כמו חרדה.

לא להבלבל בין אורטוסטטיזם לורטיגו

מכירים את תחושת הסחסחורת ואובדן שיווי המשקל כאשר עוברים בחדות מישיבה או שכיבה לעמידה? לתופעה רפואית זו קוראים "אורטוסטטיזם" והיא נובעת מצניחה ברמת לחץ הדם והתסמינים שלה דומים לתחושת של טרום עילפון וסחסחורת – מזכיר מאוד את הורטיגו. אבל תופעה זו אינה נחשבת לורטיגו מהעובדה שאינה מורגשת כסחרחורת בתנועה סיבובית אלא חוסר יציבות וכובד ראש.

אבחון ורטיגו

לרוב הרפואה מבססת את הדיאגנוזה על תלונותיו של המטופל בשילוב בדיקת רופא גופנית מקיפה. במקרים מסוימים יתווספו בדיקות עזר. ביניהן: בדיקת שמיעה, בדיקת הדמיה כמו: CT או MRI לשלילת תהליכים מוחיים במוח שעלולים לגרום לורטיגו ובדיקת אלקטרוניסטגמוגרפיה (ENG) להערכת תפקודיה של מערכת שיווי המשקל בגוף.

חשוב לציין שישנם מקרי ורטיגו שהרפואה המערבית אינה יודעת לזהות, לא פעם ולא פעמיים הגיעו אליי מטופלים אשר חוו את הסימפטומים, התייעצו עם מספר רופאים ולעולם לא אובחנו כסובלים מורטיגו. לכן חשוב להקשיב לגוף שלכם ובמידה והינכם חווים בעיה רפואית כזו או אחרת, לא להסתמך אך ורק על דעת רופא אחד ולחקור על הסימפטומים.

איך לטפל בורטיגו

טיפול בורטיגו ברפואה המערבית תחום במתן תרופות ושלילת בעיות עמוקות יותר כמו "ורטיגו מרכזי", לכן מטופלים המחפשים דרכים אלטרנטיביות לטיפול בסימפטומים יוכלו למצוא כאן את הפתרון. בקליניקה שלנו, אנחנו מעניקים טיפול בורטיגו באמצעות דיקור יבש – מהלך הטיפול משתנה מאדם לאדם שכן אני דואג להתאים אותו למטופל עצמו (בשונה מכדורים).

את הטיפול ניתן לבצע במקביל לקבלת מענה תרופתי והוא נועד לעבוד בשני מישורים – הראשון להקלת הסימפטומים באופן מיידי והשני הוא מניעת חזרתם בעתיד. את הטיפול לעיתים אשלב עם טכניקות עיסוי רפואי וטריגר פוינט. אשמח לקחת חלק מתהליך הטיפול וההחלמה שלכם מורטיגו או מכל בעיה רפואית אחרת!

ורטיגו – טיפול בדרכים אלטרנטיביות

הרפואה הקונבנציונלית מחלקת את הטיפול בורטיגו ל-3 סוגים:

  1. טיפול להקלה על תסמיני הורטיגו באמצעים תרופתיים.
  2. טיפול תרופתי ספציפי והתאמת דיאטה וכן טיפול אנטיביוטי במקרים דלקתיים באוזן התיכונה.
  3. פיזיותרפיה וסטיבולרית.

טיפול מניעתי וראשוני להתקף ורטיגו

במידה ואתם חשים התקף ורטיגו או יודעים שאתם סובלים מורטיגו, יש מספר דברים שתוכלו לעשות באופן מיידי כדי להקל על הסימפטומים או למנוע מהם להופיע מלכתחילה:

  • להשתדל להמנע ממתיחת הצוואר, למשל כאשר מנסים להגיע למדף גבוה.
  • במידה ואתם מתכופפים – יש לעשות זאת עם המבט קדימה ולהתכופף מהברכיים. יש להימנע מהתכופפות עם הגב כאשר המבט כלפי מטה.
  • במידה ואתם שוכבים במיטה, יש לעבור לישיבה על קצה המיטה באיטיות ולהמתין כדקה בישיבה ורק לאחר מכן לעבור לעמידה במעבר איטי.
  • בזמן הפעילות היום יומית שלכם יש להשתדל לא להניע את הראש במהירות, למתוח את הצוואר ולבצע תנועות חדות – כל אלו יכולים להוות "טריגר" להתקף ורטיגו.

לסיכום 

תופעת הורטיגו נפוצה יחסית בקרב האוכלוסייה ועלולה לתקוף בנסיבות שונות. היא ניתנת להקלה וקיימים סוגי טיפול בורטיגו באמצעים שונים כאשר המטופלים מקבלים הנחיה בזמן התקף לשמור על קור רוח ולזכור כי זו תופעה חולפת המגיעה ונסוגה בגלים. יש לשמור על רגיעה בזמן התקף וכן לפנות לאבחון מקיף לשלילת בעיות נוירולוגיות ואחרות.